Med za dug vijek

OKSALNA KISELINA

Ja ovdje neću pisati o oksalnoj, njenom hemijskom sastavu i sl. stvari, na internetu ima stotine tekstova o tome, pokušat ću onima koji se prvi puta susreću sa istom da ukažem na neke smjernice oko načina pripreme i samog tretmana. Samo ću dodati da vodite računa o oksalnoj kiselini dok je još u kristalu i da ne udišete eventualne kristale dok je razvagujete ili presipate gdje treba. Poslije nije toliko opasna ali normalno ne bi je trebalo prskati gdje se stigne i čuvati oči kao i pri svakom drugom poslu.

Pakovanje oksalne kiseline je obično u većim dozama od po 100 gr ili više, ako ste nabavili oksalnu kiselinu u pakovanju od 30-35 gr već ste riješili jedan pomalo naporan posao a to je razvagati kiselinu na tačne dijelove tj. koliko vam treba za jedan tretman.

Nikako nemojte praviti više kiseline pa da Vam ostane duže od recimo par mjeseci jer ista postaje vrlo otrovna za pčele, te ono što Vam ostane znači možete sačuvati najviše par mjeseci ali mora u zamrzivaču da se čuva.

Ako pravite 1 litar otopine oksalne kiseline onda Vam je potrebno 30-35 gr oksalne kiseline u prahu. Da bi dobili 1 litar šećernog rastvora odgovarajuće koncentracije potrebno je  u jednu posudu nasuti 0,6 litara vode i to pustiti da prokuha tj da voda malo omekša, kada je voda prokuhala u taj rastvor se dodaje takođe 0,6 Kg šećera u kristalu.

To se dobro izmiješa i kada se šećer otopio u vodi pusti se da se ohladi do nekih 50-60 stepeni celzijusa. Nemojte istresati izvaganu količinu oksalne kiseline u bilo koju metalnu posudu jer će istu nagristi, najbolje je tu količinu od 30-35 grama istresti u jednu plastičnu bocu i to malo veću od 1 litra i tek onda pomoću lijevka dosuti otopinu šećera i vode.

Poslije toga je potrebno bocu dobro zatvoriti i mućkati, odnosno dobro izmiješati sadržaj u boci sa tom otopinom dok se svi kristali oksalne kiseline ne rastope.

Rastvor kiseline  je potrebno donijeti topao na pčelinjak a to možemo uraditi da koristimo ručni zamrzivač i u njega stavimo pored boce sa rastvorom još dvije boce napunjene vrelom vodom i to dobro pokrijemo još jednim peškirom i tako ćemo biti sigurni da ćemo imati toplu otopinu dok sve pčele ne istretiramo. Nije na odmet napomenuti da se rastvor kiseline ne vadi kompletan u boci kada smo došli na pčelinjak nego se odlijeva po jedna čaša pa kada istu potrošimo ponovo napunimo toplim rastvorom oksalne kiseline.

Samo tretiranje se provodi vrlo lako, u veći špric uvlači se 30-40 ml rastvorene mlake otopine oksalne kiseline i po 5 ml se nanosi nakapavanjem po pčelama. To se izvodi sa špricom koja nije baš dosta kruta, znači nisu sve šprice ni iste, mekša šprica da tako kažem više odgovara za oksalnu kiselinu dok tvrđa šprica odgovara više za mravlju kiselinu jer je rijeđa.

Najveći problem je ukoliko Vam ne treba toliki rastvor kiseline, recimo za pčelare sa manjim brojem košnica, u tom slučaju se moramo snalaziti.

Ukoliko Vas zanima kako možete bez vage to razvagati na količinu koja Vam je potrebna pišite pa ću nastaviti tekst. Uglavnom što se tiče otopine koja Vam je potrebna i da ne pravite više pa da je bacate, možete dobiti neke okvirne podatke.

Imate recimo 13 košnica pčela, računate ovako:

13x35ml=455ml otopine oksalne kiseline 3,3 %

Zašto 3,3%, ja uzimam pakovanje od 100 gr i dijelim ga na tri dijela i otprilike dobijem 33 gr u jednom dijelu, kada to pomiješam sa 1 litrom šećernog sirupa koncentracije 1:1 dobijem 3,3% koncentraciju oksalne kiseline. Ništa posebno, čak i ako malo povećate dozu ili smanjite efekat oksalne kiseline neće biti ništa slabiji a ni pčelama neće nešto posebno naškoditi ali u svakom slučaju se treba držati omjera koliko možemo. Ono što hoću reći da nije potrebno nešto posebno baš precizno mjeriti, nije toliki problem.

Računica da treba baš 35 ml po zajednici nije baš svuda ista,negdje treba i više a u većini slučajeva i manje, 35 ml znači planiramo za 7 ulica pčela tj 8 okvira sa pčelama.

Kako je izračunata količina 455ml radi lakšeg računanja ćemo je zaokružiti na 500ml i da se osiguramo da nam kiseline ne zafali kada počnemo raditi a nije neka šteta ako nam ostane od 50-100ml i prosuti, veća je šteta ako prospemo 0,5 litara ili više ako nismo dobro izračunali.

Za otopinu od 0,5 litara potrebno nam je znači od 15-17 gr oksalne kiseline u prahu, znači držimo se onog omjera da nam koncentracija kiseline bude oko 3,3% ili tu negdje približno.

Ako imamo 3 košnice računica je sljedeća:

3x35ml=105ml  oksalne kiseline

Ako uzmemo normalnu čašu za vodu ona je svaka otprilike zapremine 200ml ili 2 dcl, znači pola čaše nam je potrebno oksalne, to ćemo dobiti znači ako pomiješamo jednu četvrtinu čaše vode i jednu četvrtinu čaše šećera u kristalu ili jednostavno prokuhamo pola čaše vode i pola čaše šećera, odlijemo u drugu čašu pola te količine i ostavimo za oksalnu a drugu polovicu iskoristimo za kafu :)

Uglavnom kada smo dobili količinu tečnosti koja nam odgovara, sada potrebnu količinu oksalne kiseline računamo na sljedeći način:

105mlx3,3%=3,5 gr

Znači broj košnica pomnožimo sa 35 ml, pomnožimo sa 3,3% (ovo je koncentracija koju želimo, možete uzeti i veću ili manju ali ovo je neki optimum) i dobit će te količinu oksalne kiseline u gramima.

Primjer: 21 košnica x 35 ml x3,3%=24,2 gr ili približno 24 grama

Ako nam treba količina oksalne 380ml pomnožimo sa 3,3 i dobijemo da nam treba 12,5 gr oksalne kiseline u prahu.

Znači uopšte nije problem izračunati količinu oksalne kiseline koja nam je potreba za određeni broj košnica već je najteže tu količinu tačno izvagati ako nemamo preciznu vagu.

Odokativna metoda se može koristi za veće količine dok je za manje količine to ipak teže napraviti i najsigurnije je to izvagati na preciznoj vagi koja ima podioke u gramima.

Uh al ga zakomplikova, nadam se da će te se snaći!

Kako se ja snalazim možete vidjeti na ovih nekoliko slika, najvjerovatnije ima i boljih načina ali za sada meni je ovo dovoljno!

Kada smo pripremili ovako oksalnu kiselinu istu ponovo vratimo u kutijice odakle smo je razvagali i ostavimo do momenta kada nam zatreba. Ovako upakovana može da stoji koliko hoćemo, ne upija vlagu i neće se zgrudvati, a kada nam zatreba potrebno je samo obratiti pažnju znači na količinu koja nam treba i više pola posla je odrađeno oko pripreme oksalne kiseline!

 

Copyright (c)2011 Moje pčele
Powered by: Best Web Hosting and Affiliate Programs Directory. Created with Free Website Builder