Med za dug vijek


Komad kupovnog voska i ručno izljeveni vosak sa svog pčelinjaka 
Na početku sam namjerno ubacio ovu sliku gdje se vidi razlika između kupovnog i ručno presovanog voska, mislim da je svaki komentar suvišan!

Moram napomenuti da ovaj način koji ću ja prezentirati ovdje kako izljevam vosak ne mora značiti da je najbolji ali kod mene je do sada u višegodišnjoj praksi pokazao dosta dobre rezultate.
Priprema voska za topljenje!

Prije početka rada izlomim vosak u manje komade radi bržeg topljenja i stavim u jednu veću posudu u koju prije toga ulijem jednu čašu vode tako da vosak nije u direktom dodiru sa toplotom kojom ga topimo.

Radi bržeg rada stavim dvije posude u kojima topim vosak tako da u jednu vraćam odmah ostatke koji ostanu od izrezivanja viška voska i onoga što se poneka prospe dok se radi.

Sto sa presom i plasticni nozevi!
Bitno je napomenuti da se izljevanje vrši u nekoj prostoriji u kojoj nije previše bitno ako koja kap se voska i prospe po prostoriji jer kako god radili sa vrućim voskom uvijek se pomalo raspe i zbog toga je dobro obavezno postaviti najlon ispod stola na kom presate.

Prije početka rada potrebno je presu postaviti u vodoravni položaj i nasuti vode da vidite da li je u ravnom - horizontalnom položaju, ako nije iznivelisati sto ili presu. Podloga ispod prese mora biti što ravnija jer može doći do iskrivljenja donjeg dijela prese i onda se dobijaju malo deblje satne osnove na tom mjestu.
 

Izljevanje ili presovanje satnih osnova radim po starom dobro oprobanom sistemu i to tako što prije početka rada dobro ugrijem presu vrućom vodom i vosak rastopim da bude vruć oko 60-65 °C. 

Wabelos pasta za podmazivanjeOtopinu za podmazivanje i hlađenje prese radim u kombinaciji sa "Wabelos" pastom i dodam 2-3 velike kašike meda u posudu sa tom otopinom i sve dobro izmješam a pastu rukom izgnječim prije toga u vodi. 
  
Paste stavljam otprilike na vrhu noža u 1 litar vode iako u uputst
vu stoji da treba 2 grama ali ko će to vagati :)












Kada sam to pripremio na gore opisani način pristupam podmazivanju prese sa pripremljenom otopinom paste i meda kao na slici ispod.


Podmazivanje prese otopinom paste i meda!

Kada se presa prelije otopinom vode i paste kao na slici OBAVEZNO se spušta i gornja ploča i onda se vrši njeno odstranjivanje (tečnosti za hlađenje) u pripremljenu posudu kao na donjoj slici.

Tečnost za podmazivanje se izljeva iz prese!



Izljevanje rastopljenog voska u presu!
Sada se diže gornji dio prese i izljeva se rastopljeni vosak u presu i spušta se gornji dio prese i odmah se odljeva višak voska u pripremljenu posudu iz koje smo ga i istresli i vraća se u posudu za topljenje voska da se ne hladi.

Visak voska se odstranjuje iz prese!

Na slikama je prikazano odstranjivanje viška voska u pripremljenu posudu!
                                                                                                                               Visak voska se odstranjuje iz prese 2!

Vosak se do kraja iscijedi podizanjem prese u gornji položaj tako da što više voska izađe iz prese jer se onda i brže ohladi onaj ostatak da bi se moglo pristupiti odsijecanju krajeva voska iz prese.
Na donjim slikama se vidi odsijecanje viškova voska sa donje strane prese da bi mogli podići tj. otvoriti presu pa i da sa gornje strane izvršimo isto odsjecanje viškova.

Izrezivanje viska voska!

Isjecanje viska voska 2

Otvaranje prese i odsijecanje viška izljevenog voska sa gornje ploče na donjoj slici.

Podizanje prese i odsjecanje viska voska sa gornje strane

Izrezivanje viska voska sa strane 2

Konačno skidanje gotove satne osnove na donjoj slici! Ako se treba manja satna osnova pristupa se krojenju iste dok je topla na odgovarajuću dimenziju, kako je kod mene presa za DB mjeru moram je skratiti na odgovarajuće dimenzije (LR i Farrar) što i nije neki problem posebno ako koji kraj satne osnove nije ispao kako treba, otkinut, deblji ili tanji, nije problem, to se ionako isjeca i ponovo pretapa.

Skidanje gotove satne osnove sa prese!

Poslije skidanja satne osnove pristupa se ponovo podmazivanju i istovremenom hlađenju prese sa smjesom vode i paste na gore opisan način i sve se ponavlja. Treba napomenuti da dok se presa malo ne ugrije prve satne osnove uvijek ispadnu malo deblje ali se one vrate na pretapanje i onda bude sve kako treba. Ako izljevanje satnih osnova radi jedna osoba onda ne treba prekidati izljevanje dok se ne ispresa sva količina koja je planirana da se presa ne hladi, već znači kada se krene sa izljevanjem nema zaustavljanja.

Ispresane satne osnove!

Na donjem linku imaju prese u ponudi koje ne treba ničim zaljevati tj podmazivati ali im je cijena povisoka a plus toga za cijenu samih silikonskih uložaka može se nabaviti gotova metalna presa!

Cijena takvih presa je malo više od 800 € !

http://www.holtermann-shop.de/index.php/cPath/56_54

Sami silikonski ulošci ili šablon kako hoćete košta 189 € !

http://www.holtermann-shop.de/index.php/cPath/56_226



Najveća satisfakcija je kada izlijete satne osnove od svoga voska i to od zaperaka koji nisu ničim tretirani i onda bez straha možete taj vosak dodati gdje hoćete, dati djeci, konzumirati i nećete se plašiti da će satna osnova spasti sa žice na ljetnim vrućinama, toga nema, ne postoji.

Izljevanje voska za vlastite potrebe nije toliko ni teško kao što izgleda osim ako nemate baš puno košnica i ne izljevate preko 100 Kg voska godišnje jer onda ipak se više isplati otići kod nekoga ko ima valjke i dogovoriti se da u Vašem prisutvu isti odradi dok Vi pijete kafu iz termos boce i čitate neke novine, drugog načina nema osim ako ne volite "PARAFIN" a pčele ga sigurno ne vole.

Neka je sretno svima koji počinju borbu protiv parafina izljevanjem voska u svojoj radinosti!
 

Copyright (c)2011 Moje pčele
Powered by: Best Web Hosting and Affiliate Programs Directory. Created with Free Website Builder